Termometr do mięsa – grilluj perfekcyjnie i.. zdrowo! Powód nr 1 – Każdy rodzaj mięsa jest inny Każdy, nawet laik, wie, że różne rodzaje mięsa powinny być przygotowywane w inny sposób. Dlatego korzystając z termometru, pozyskując wcześniej wiedzę na temat właściwości danego mięsa i optymalnej temperatury jego wysmażania, możemy mieć pewność, że na naszym talerzu wyląduje prawdziwy rarytas. Warto pamiętać - aby uzyskać optymalną potrawę, należy sondę z czujnikiem temperatury umiejscowić w odpowiednim miejscu– w przypadku kurczaka będą to uda lub piersi, uważając, by nie dotykać termometrem kości, a gdy na ruszcie ląduje czerwone mięso, pieczeń, stek lub kotlet, odczytu dokonujemy w najgrubszej części, z dala od kości, tłuszczu lub chrząstek. Pamiętajmy także, że baterie takie jak Salmonella czy E.coli giną w odpowiedniej temperaturze (ok. 70 stopni Celsjusza), dlatego warto również wziąć ten czynnik pod uwagę podczas przygotowania mięsa na grilla. Powód nr 2 – Z pomocą przychodzi smartfon Obecnie, podczas grillowania, może przydać nam się smartfon, zwłaszcza jeśli na podorędziu mamy cyfrowy termometr do mięsa (np. firmy Xavax) działający za pomocą technologii Bluetooth. Dzięki dedykowanej aplikacji współgrającej z systemami Android i iOS, możemy na bieżąco monitorować stan naszego dania, śledzić odpowiedni stopień wysmażenia od bardzo dobrego po krwisty z poziomu smartfona. Idealnym rozwiązaniem jest, gdy termometr wyposażony zostaje w minutnik, który przypomni o powinności zdjęcia mięsa z rusztu. Natomiast dzięki dwóm sondom możemy w tym samym czasie wykonać pomiar dwóch próbek, a wszelkie dane wyświetlą się po włączeniu aplikacji na telefonie. Co więcej jeśli chcemy sfilmować nasze grillowe poczynania funkcje te dostępne są z poziomu wspomnianej aplikacji. Powód nr 3 – Nigdy więcej przesuszonego karczku! Czasami, mimo szczerych chęci, niestety przygotowanie mięsa na grillu kończy się jego przypaleniem lub wysuszeniem. W przypadku cyfrowego termometru Bluetooth Xavax wskazywanie temperatury zawiera margines tylko 1 stopnia błędu. Sam zakres zaś ograniczony jest od -30 aż do +250 stopni Celsjusza. Ponad to korzystając z termometru możemy dobrać odpowiednie parametry do rodzaju mięsa, które chcemy przyrządzić. Do wyboru mamy metody przyrządzania na wołowiny, cielęciny, hamburgerów lub mięsa mielonego, ryby, kurczaka i jagnięciny. Podświetlany na niebiesko ekran pozwala korzystać z urządzenia nawet po zmroku, a sam termometr jesteśmy w stanie przymocować do blaszanej powierzchni za pomocą magnesu. Urządzenie to, poza tym, że chroni nasze zdrowie i zapewnia pyszne posiłki, sprzyja także nauce świadomego grillowania. Dzięki niemu skutecznie możemy zaskoczyć znajomych i rodzinę wyrazistym smakiem o aromatem ich ulubionego kąska mięsa. Cena termometru to 209 zł. Więcej informacji – www.hama.pl